Fejlmeddelelse

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls i menu_set_active_trail() (linje 2405 af /var/www/filiorum.dk/public_html/filiorum-v2/includes/menu.inc).

Familier

At gå en tur i teatret sammen er en oplevelse for såvel lille som stor

Ofte oplever den voksne teaterforestillingen ‘gennem’ sit barn. Den voksne kigger hele tiden på barnet, smiler når barnet smiler, griner når barnet griner, og er vidne til barnets opslugelse af teatrets magiske verden. Samværet er åbenlyst – man er fælles om en oplevelse. Og det overraskende for mange voksne er, at professionelt teater for børn og unge bestemt også er for voksne! En ældre billedkunstner var inviteret til en forestilling for børn mellem 5 og 12 år – hun taler stadig om den; “den har sat sig fast i mig – sikke en forestilling”.

 

Det professionelle teater for børn er ganske enkelt en dragende oplevelse for et barn, og det kan ikke begynde tidligt nok. Ét sæt forældre til en dreng på to år sagde: “jamen, han var jo helt optaget af det hele tiden”. Og én dreng kiggede op på sin mor, da de gik ud af teatersalen – hans kinder blussende røde – “Hvor tit må man komme her, mor?”. 

 

Filiorum præsenterer forestillinger for børn i mange aldre. Forestillinger, som er skabt til lige præcis dét alderstrin og er koreograferet eller instrueret, så børnenes koncentration hele tiden holdes fanget.

 

 

Teater for alle aldre

 

De helt små

Vi præsenterer forestillinger for børn mellem 0 og 4 år. For jo, en baby på 6 måneder får overraskende meget ud af en forestilling skabt for de små. Lyset skifter, lyden ændrer sig, hvad end det er musik eller tale, og de bevægelser kroppene på scenen skaber er meget fascinerende, når man er 6 måneder. Og barnet på 2½ år får også meget ud af lyset og musikken og kroppene, der bevæger sig – men han er allerede på et helt andet sanseligt og forståelsesmæssigt niveau. Så babyen på 6 måneder og barnet på 2½ år får ikke den samme oplevelse – de får hver især deres egen oplevelse. Ligesom den voksne får sin egen oplevelse. Forestillingerne til de helt små er typisk ikke særlig lange, oftest omkring 30 minutter.

 

De lidt større

Filiorum præsenterer også teaterforestillinger for børn mellem 3 og 7 år. Børn på det alderstrin er eminente og umiddelbare teatergængere, der typisk spontant interagerer med forestillingen og skuespillerne. “Han er bag ved døren!!” advarer et barn i den aldersgruppe muligvis en skuespiller.  Forestilllinger for børn i den aldersgruppe varer omkring 40 minutter. 

 

De store børn

Filiorum præsenterer også forestillinger for børn fra 8 år og op. Børn på det alderstrin er allerede meget selvbevidste og teaterkunsten for dem opleves igen anderledes end for de mindre. Her er det Filiorums klare overbevisning, at scenekunsten skal fungere som et verdensåbnende sted – et sted, hvor levende mennesker kysser rigtigt – ikke bare som på film. Én dreng på første række til en danseforestilling vendte sig om mod sin far og sagde “orv, de sveder helt vildt far”. Forestillinger for børn fra 8 år og op til +13 år varer ca. en time. 

 

Teater er også for teenagere

Teater for teenagere er ikke nødvendigvis teater, teenagere har lyst til at opleve, se eller sanse med deres forældre. Filiorum rækker ud til de unge særligt gennem vores skoleinitiativ “Scenekunst på Skoleskemaet”, hvor teateroplevelsen bliver omkranset af undervisning i at afkode og afprøve teatrets virkemidler. Flere unge, der har været igennem et “Scenekunst på Skoleskemaet”-forløb, og som aldrig har set teater før, siger til os, at nu kunne de godt tænke sig at se og opleve lidt mere teater. Det ER en kunstform der til en vis grad kræver forkundskaber – dem vil vi rigtig gerne være med til at give de unge. Og for de unges forældre kan vi kun anbefale at se teater skabt specifikt til et ungt publikum, der er så meget I vil få indsigt i og lære om jeres teenagere!

 

 

Læs om det Kunstnerisk Laboratorium her

 

 

 

Filiorum er tæt på dig

Filiorum ønsker at give børn og deres voksne muligheden for at opleve et professionelt og intimt teatertilbud lokalt og tæt på. Rejsen til teatret må helst ikke fylde mere end selve teateroplevelsen. Filiorum opererer som et ‘pop-up’ teater med forskellige spillesteder – så hold godt øje med vores hjemmeside, dér vil I kunne se, hvor vi præsenterer teater næste gang. I kan også tilmelde jer Filiorums nyhedsbrev, så kommer informationen direkte til jer.